بیشترین نگرانی در رابطه با استفاده از نرده شیشه ای مبحث ایمن بودن آن میباشد.
الزامات و نکات استفاده از نرده شیشه ای
تطابق مصالح
در شرایط رطوبت بالا باید به سازگار بودن آب بند ها و نوع طلق لمینیت که باعث چسبندگی لایه های شیشه می شود توجه ویژه ای شود. همچنین در انتخاب پیچ و تکیه گاه های نگهدارنده نیز باید توجه شود تا از نگرانی های موجود در برابر خرابی های محتمل در اطراف پیچ ها و تکیه گاه ها کاسته شود.
در هر حالت بیشترین نگرانی در رابطه با استفاده از
نرده شیشه ای مبحث ایمن بودن آن می باشد.
بارگذاری نرده، بر مبنای کاربری محل نصب آن متفاوت است بعنوان مثال نرده های که در یک خانه و برای استفاده یک خانواده ساخته می شود با نرده ای که در یک فروشگاه شلوغ استفاده می شود متفاوت است.برای این منظور استاندارد ها برای در نظر گرفتن این موضوع یک حدقل بارگذاری را برای نرده در نظر می گیرند که متناسب با کاربری محلی که قرار است نرده در آنجا نصب شود، نرده نیز بتواند مقاومت متناسب را داشته باشد.
بررسی مبحث بارگذاری با استانداردهای مختلف
در کشور ایران بصورت یک قرارداد کلی برای بارگذاری سازه ها از دو مرجع زیراستفاده می شود:
- استانداردهای منتشر شده توسط دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان در بخش معاونت مسکن و ساختمان در وزارت راه و شهرسازی
- نشریات منتشر شده توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور استفاده می شود.
مقررات ملی ساختمان مجموعه ای است از ضوابط فنی، اجرایی و حقوقی لازم الرعایه در طراحی، نظارت و اجرای عملیات ساختمانی اعم از تخریب، نوسازی، توسعه بنا، تعمیر و مرمت اساسی، تغییر کاربری و بهره برداری از ساختمان که به منظور تامین ایمنی، بهره دهی مناسب، آسایش، بهداشت و صرفه اقتصادی فرد و جامعه وضع می گردد.
در کشور ما و در کنار مقررات ملی ساختمان، مدارک فنی دیگر از قبیل آیین نامه های ساختمانی، استانداردها و آیین کارهای ساختمان سازی، مشخصات فنی ضمیمه پیمان و نشریات ارشادی و آموزشی توسط مراجع مختلف تدوین و انتشار می یابد که گرچه از نظر کیفی و محتوایی حایز اهمیت هستند، اما با مقررات ملی ساختمان تمایزهای آشکاری دارند.
آنچه مقررات ملی ساختمان را از قبیل مدارک متمایز می سازد، الزامی بودن، اختصاری بودن و سازگار بودن آن با شرایط کشور از حیث نیروی انسانی ماهر، کیفیت و کمیت مصالح ساختمانی، توان اقتصادی و اقلیم و محیط می باشد تا از این طریق نیل به هدف های پیش گفته ممکن گردد.
در حقیقت مقررات ملی ساختمان، مجموعه ای از حداقل های مورد نیاز و باید ها و نباید های ساخت و ساز است که با توجه به شرایط فنی و اجرایی و توان مهندسی کشور و با بهره گیری از آخرین دستاوردهای روز ملی و بین المللی و برای آحاد جامعه کشور، تهیه و تدوین شده است.
مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ایران ویرایش سال 1388
بارگذاری نرده بر اساس ویرایش قبلی مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ایران بصورت زیر می باشد:
بارهای وارد بر دست اندازها، نرده ها، جان پناه بامها و حفاظ پارکینگ ها
دست اندازها، نرده ها و جان پناه بامها باید بتوانند بار گسترده خطی و بار متمرکز داده شده در جدول زیر را به طور جداگانه تحمل نمایند. این بارها در راس این سازه ها و در جهتی که شدیدترین اثر را به وجود می آورد، وارد می شوند. این بارها باید از طریق تکیه گاه ها به سازه اصلی منتقل شوند.
بارگذاری نرده بر اساس آخرین ویرایش مقررات ملی ساختمان ایران بصورت زیر است:
مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ایران ویرایش سال 1392
سیستم نرده و یا نرده حفاظ باید طوری طراحی شود که یک بار متمرکز1کیلونیوتن وارد بر هر نقطه و در هر جهتی از آن را به نحوی که سبب ایجاد حداکثر اثر بار بر روی اجزای سازه ای مربوطه شوند، تحمل کرده و ان را توسط تکیه گاه های خود به سازه منتقبل نماید. همچنین نرده و یا نرده حفاظ باید طوری طراحی شود که یک با گسترده 0.75 کیلونیوتن بر متر طول را در هر جهتی در امتداد نرده و یا نرده حفاظ تحمل کند. این بار لازم نیست که به صورت همزمان با بار متمرکز گفته شده قبلی در نظر گرفته شود.
میله های میانی نرده ها و قطعات پر کننده میان آنها باید برای تحمل یک بار افقی 0.25 کیلونیوتن به صورت عمود بر روی سطحی به ابعاد تا 300×300 میلی متر (با احتساب فضای خالی بین میله های نرده) به نحوی که سبب ایجاد حداکثر اثرات ناشی از آن بارگذاری گردد، طراحی شود. عکس العمل های ناشی از این بارگذاری لازم نیست که به سایر بارهای مذکور در این بند اضافه گردد.
بار وارده به دست انداز
دست انداز باید به نحوی طراحی شود که یک بار متمرکز 1.2 کیلونیوتن وارده بر هر نقطه و در هر جهتی از دست انداز به نحوی که حداکثر اثرات ناشی از بار را ایجاد کند، تحمل نماید.
کلیات
بار ناشی از یخ زدگی باران و برف باید در طراحی سازه ها و اجزای حساس به یخ در نظر گرفته شود. سازه ها و اجزای حساس به یخ شامل سازه های مشبک، لوله، کابل و پایه های آنها، سازه های شهربازی، نرده، پل های عابر پیاده، تابلو و علائم و سایر سازه ها و اجزاء سبک نمایان و در معرض یخ زدگی برف و باران وارد بر آن ها می باشد. بار یخ بر اساس دوره بازگشت متوسط پنجاه سال تعیین می شود. این مبحث شامل خطوط انتقال برق و مخابرات و خطوط آبرسانی و سوخت نمی شود. اثرات دینامیکی بار یخ بر روی سازه ها و اجزای انعطاف پذیر در این مبحث در نظر گرفته نشده است و در صورت لزوم باید بطور موردی بررسی شود.
استاندارد معتبر اروپایی BS-6399 یک استاندارد در زمینه بارگذاری بوده و براساس کاربری پروژه حد اقل بار اثر گذار روی نرده را بصورت یک جدول پیشنهاد داده است.
بنابر این ملاک کار شرکت های بزرگ اروپایی که در زمینه تولید قطعات نرده های شیشه ای فعالیت می کنند Q-railing همین استاندارد است.
بارگذاری نرده بر اساس استاندارد BS 6399-1 بصورت زیر می باشد:
مقایسه ویرایش 1388مبحث ششم مقررات ملی ساختمان با استاندارد BS 6399-1 برای شدید ترین حالت بارگذاری نرده
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.