یکی از مهمترین تغییرات که طی مدرن شدن و انقلاب صنعتی در معماری تمام دنیا رخ داد، تغییر مصالح ساخت خانهها و ساختمانها بوده است. اگرچه در گذشته برای ساخت ساختمانها از مصالحی طبیعی چون سنگ و چوب استفاده میشد در معماری مدرن و نوین از متریال جدید و پرطرفدار یعنی شیشه استفاده میشود.
همین موضوع باعث ایجاد تحولی عظیم در معماری جهان شد. در نتیجه شیشه و ساختمان های شیشه ای اهمیت بسیار زیادی در صنعت معماری دارند که امروزه طرفداران زیادی میان مردم و معماران پیدا کرده است.
ساختمانهای شاخص که از متریال شیشه برای ساخت و طراحی نما آنها استفاده شده تاثیر بسیار زیادی در معرفی معماری مدرن به تمام مردم و همچنین جذب بیشتر معماران برای استفاده از شیشه در پروژههای خود دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با معروف ترین و شاخص ترین بناهایی که با معماری مدرن و با استفاده از متریال شیشه ساخته شدهاند آشنا کنیم.
خانه فارنزورث اثر میس وندروهه
این خانه معروف که به عنوان یکی از برترین آثار معماری قرن بیستم به شمار میرود اثر معمار معروف میس وندروهه میباشد که در سالهای 1945 تا 1951 طراحی و اجرا شده است. این ساختمان در واقع به عنوان یک اقامتگاه آخر هفته طراحی شده بود.
سایت و زمین پروژه
کانسپت میس وندروهه برای طراحی این اقامتگاه آخر هفته ارتباط قوی خانه با طبیعت میباشد. در نتیجه این پروژه در یک زمینی در خارج از شیکاکو با ابعاد حدود 4 هکتار در منطقه جنگلی ساخته شده است.
استفاده از متریال شیشه در این بنا باعث ایجاد ارتباط قوی بین خانه و طبیعت اطراف شده است.
سازه پروژه
خانه فارنزورث از 8 ستون فولادی با مقطع I ساخته شده است که علاوه بر نقش سازه ای برای بنا، نقش زیبا سازی نما را نیز بر عهده دارد. در میان هر یک از این ستونها پنجرههای سرتاسری از کف تا سقف وجود دارد که باعث ارتباط فضای جنگلی بیرون با داخل میشود.
استفاده از شیشه در پروژه
با توجه به اینکه سرتاسر این بنا از شیشه ساخته شده است معمار این اثر برای ایجاد حریم خصوصی و خلوت ساکنین این پروژه را در یک سایت کاملا خصوصی و در میان درختان قرار داده است.
خانه شیشه ای اثر فیلیپ جانسون
این خانه که از خانه فارنزورث تاثیر گرفته است با کارگیری از تناسبات درست و عالی و رعایت نهایت سادگی و استفاده از شیشه در بنا یکی از اولین شاهکارهای معماری مدرن محسوب میشود. این پروژه در سال 1949 توسط دفتر معماری فیلیپ جانسون در نیوکانن آمریکا طراحی و اجرا شد.
طراحی فضا
این بنا دارای یک طبقه و پلان آزادی به ابعاد 10 در 17 طراحی و اجرا شده است. در دیواره های خانه کاملا از صفحه های شیشه استفاده شده و ارتفاع آنها حدود 5.5 متر میباشد. این دیواره های شیشه ای در میان ستون هایی با مقطع H قرار گرفتهاند.
استفاده از شیشه در پروژه
دور تا دور این خانه از شیشه ساخته شده است در نتیجه فضای داخلی خانه کاملا از بیرون قابل مشاهده میباشد به جز سازه آجری استوانه ای در داخل بنا. در نتیجه استفاده از شیشه در این بنا باعث ایجاد نشاط تحت تاثیر از فضای بیرون و درختانی که خانه را احاطه کردهاند میشود.
برج مسکونی شیشه ای در سواحل میامی
این برج مسکونی 10 طبقه مدرن و زیبا توسط معمار معروف Rene Gonzalez در کنار اقیانوس قرار گرفته است.
طراحی پروژه
طراحان این پروژه بیش از هر چیزی به کیفیت فضاها توجه کردهاند. در نتیجه با اینکه میتوانستند در هر طبقه 45 واحد مسکونی داشته باشند تعداد واحد ها را به 10 تا رساندند تا هر واحد مسکونی کیفیت بالایی داشته باشد . همچنین استفاده از پلان باز و انعطاف پذیر در این پروژه و سطوح شیشه ای کار شده در نما به ساکنین این برج دید 360 درجه فراهم میکند.
در طراحی داخلی این پروژه از رنگهایی با تم سفید و مشکی استفاده شده است. این تم رنگی در طبقات پایین تیره تر و هر چه طبقات بالاتر میرود روشنتر میشود.
استفاده از شیشه در پروژه
استفاده از شیشه رفلکس در این بنا باعث منعکس شدن زیباییهای مناظر اطراف میشود. هدف معمار از این طراحی و استفاده از این متریال برقراری دیالوگی مطلوب بین معماری، محیط زیست و فرهنگ انسان هاست.
ویلا استال
در دهه های 60 و 70 که خانه های ویلایی در آمریکا رواج پیدا کردند (پییرکوانیگ) ویلا های بسیاری را بر پایه استفاده بهینه از انرژی طبیعی طراحی کرد اما در میان این ویلا ها خانه استال که بر فراز تپه هالیوود قرار دارد این موضوع باعث میشود ساکنین دید وسیع و گستردهای به شهر داشته باشند. همین دلیل باعث میشود یکی از معروف ترین آثار این معمار خانه استال به حساب بیآید .
سایت پروژه
این پروژه بر روی تپههای هالیوود قرار دارد در نتیجه کارفرما میخواست در خانه دید 270 درجه به شهر داشته باشد اما به دلیل شیب زیاد و مناسب نبودن زمین ابتدا کسی مایل به قبول کردن این پروژه نبود، اما کوانیگ با دقت کردن به پتانسیلهایی که این پروژه دارد این پروژه را قبول کرد و در بهترین حالت طراحی و اجرا نمود.
استفاده از شیشه در پروژه
متریال این بنا شیشه و فولاد میباشد. معمار این پروژه با استفاده از شیشه توانسته دید 270 درجه از سطح شهر به ساکنین و همچنین استفاده حداکثری از نور طبیعی را فراهم نماید.
نتیجه گیری
همانطور که در نمونه ساختمان های شیشه ای گفته شده در بالا اشاره شد استفاده از نمای شیشه ای در پروژه مزایای بسیاری از جمله: استفاده از نور طبیعی ، استفاده از مناظر اطراف، زیبا کردن فضا داخلی با داشتن دید وسیع به خارج از خانه و… را دارد. علاوه بر این مزایا، ظاهری زیبا و مدرن نیز به بنا و پروژه شما میدهد که امروزه طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است .
با این حال استفاده از شیشه تنها برای طراحی نما خارجی ساختمان نمیباشد بلکه در معماری مدرن در دکوراسیون داخلی از درب شیشه ای، پارتیشن شیشه ای و نرده شیشه ای استفاده میشود که باعث ایجاد فضایی مدرن و منحصر به فرد برای شما میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.