آموزش نصب نرده شیشه ای هندریل یا جانپناه شیشه ای به صورت تخصصی
ما در این مقاله به بررسی چگونگی نصب نرده های شیشه ای با توجه به ساختار و زیر سازی های خاص هر نرده میپردازیم. و سپس آموزش نصب نرده شیشه ای روکار یا اکسپوز را به صورت کامل بیان میکنیم.
ما در این مقاله به بررسی چگونگی نصب نرده های شیشه ای با توجه به ساختار و زیر سازی های خاص هر نرده میپردازیم. و سپس آموزش نصب نرده شیشه ای روکار یا اکسپوز را به صورت کامل بیان میکنیم.
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و امکانات روزافزون دیگر امکان استفاده از شیشه به عنوان یک المان سازه ای وجود دارد. این امکان مورد توجه بسیاری از معماران قرار گرفته است. زیرا علاوه بر زیبایی، حداکثر نور و زاویه دید را برای پروژه به ارمغان می آورد.
یکی از پرکاربرد ترین موارد استفاده از شیشه در ساختمان ها، نرده شیشه ای میباشد. از انواع نرده شیشه ای میتوان به منظور ایجاد حفاظت در فضاهای داخلی و خارجی ساختمان های اداری، مسکونی و ویلا ها استفاده کرد.
از جمله مکان های قابل استفاده از نرده شیشه ای:
تراس.
بالکن.
راه پله.
اطراف استخر.
روف گاردن ها.
پشت بام.
نرده های شیشه ای دارای انواع مختلفی میباشند که با توجه به نوع کاربری در پروژه میتوان از آنها استفاده کرد.
با توجه به کاربرد نرده شیشه ای پروژه میتوان از شیشه های سکوریت با ضخامت های 10 ، 12 یا 15 میلی متر و همینطور شیشه های تک لایه سکوریت لمینت که شامل 2 لایه شیشه سکوریت 6 میلی متر و طلق لمینت مابین که حدودا ضخامت 1.5 میلی متر به بالا دارند استفاده کرد. این شیشه ها ظرفیت باربری بیشتری نسبت به شیشه ی معمولی دارند.و میتوانند به عنوان یک المان سازه ای در قسمت های مختلف ساختمان استفاده شوند تا امنیت، ایمنی و زیبایی را به ارمغان بیاورند.
شرکت های اروپایی استاندارد های نصب نرده شیشه ای را بر اساس نوع کاربری و ایمنی مورد نیاز به دو دسته کلی تقسیم میکنند. دسته اول محصولات بر اساس تحمل بار متمرکز 1.5KN طراحی و اجرا میشود. که مناسب کاربری های مسکونی، ویلا ها و مکان های کم تردد میباشد. دسته دوم محصولات بر اساس ظرفیت باربری 3KN طراحی و تولید میشود که مناسب مکان های خاص و پر تردد میباشد.
یکی از موارد مهمی که در بخش استاندارد ها و ضوابط ایمنی مربط به نرده های شیشه ای باید مورد توجه قرار گیرد ضوابط و استاندارد های مربوط به آتشنشانی میباشد. در ساختمان هایی که نیاز به اخذ مجوز آتشنشانی جهت پایان کار دارند، آتشنشانی حداقل ارتفاع مجاز نرده شیشه ای را برای بالکن های بیرونی آپارتمان ها و ساختمان های داخل شهر ارتفاع 110 سانتی متر میداند. و نوع شیشه های استفاده شده در نرده ها در این بخش ساختمان حتما باید از نوع سکوریت و لمینت باشد. که نکته بسیار مهمی میباشد که باید سازنده ها به آن توجه کنند.
برای آشنایی بیشتر با ضوابط ایمنی ساختمان ها به مقاله ضوابط و دستور العمل های سازمان آتش نشانی مراجعه کنید.
هنگام نصب انواع نرده های شیشه ای طراحی و تامین زیر سازی مناسب جهت انتقال نیرو به سازه اصلی ساختمان بسیار مهم و حیاتی است. این زیر سازی با توجه به نوع سازه و اسکلت ساختمان اعم از فلزی یا بتنی بودن متفاوت است و با توجه به نوع نرده و کاربری آن در ساختمان و میزان ایمنی مورد نیاز، زیر سازی مناسب طراحی و محاسبه می شود. نقشه های متناسب هر نوع پروژه طراحی و در اختیار مجریان قرار میگیرد.
اولین مرحله در نصب هر نوع سیستم نرده شیشه ای نصب قطعات نگهدارنده شیشه میباشد. قطعات نگهدارنده در سیستم های نرده شیشه ای وظیفه اصلی انتقال نیرو به سازه اصلی را دارند. این قطعات با توجه به زیرساخت و نوع پروژه متفاوت و دارای انواع مختلفی مانند پروفیل های آلومینیومی، پایه های نگهدارنده استیل یا آلومینیومی، پایه های اسپیگات و یا قطعات فیکس پوینت میباشند. تمامی این قطعات به سازه اصلی متصل میشوند و بار و نیروی وارد شده به شیشه را به سازه اصلی انتقال میدهند.
در هنگام نصب نرده شیشه ای با توجه به نوع کفسازی و زیرسازی موجود یک سیستم برای اتصال قطعات نگهدارنده به سازه اصلی انتخاب میشود. از انواع سیستم های اتصال میتوان به سیستم جوش (جوش آرگون، جوش برق)، اتصالات پیچ و مهره، اتصالات کاشت مهره های فیزیکی و شیمیایی، قلاویز کاری و مدل های دیگر اشاره کرد.
مرحله بعد از نصب قطعات نگهدارنده نصب شیشه ها میباشد. جهت نصب شیشه ها ابتدا باید قطعات نگهدارنده نسبت به هم تراز شوند و به صورت خطی قرار گیرند و اگر خطایی در مرحله نصب قطعات وجود داشته باشد رفع شود. این نکته ی بسیار مهمی در هنگام نصب میباشد زیرا باعث میشود شیشه ها نسبت به هم در موقعیت مناسبی قرار گیرند و در ظرافت و کیفیت نصب تاثیر بسیار بالایی دارد. پس از اینکه قطعات به درستی در جای خود قرار گرفتند شیشه ها بر روی آن ها نصب شده و با رگلاژ نسبت به یکدیگر در موقعیت مناسب قرار میگیرند.
معمولا از نرده شیشه ای روکار زمانی استفاده می شود که کف سازی نهایی انجام شده باشد. در بسیاری از قسمت ها کف سازی از جنس سنگ، سرامیک و متریال های مختلف میباشد. برای اینکه نرده شیشه ای به صورت اصولی و با استحکام کافی به کف متصل شود نیاز به انتخاب یک سیستم مناسب جهت اتصال نرده به کف سازی موجود می باشد. انتخاب انواع مهره ها یا انکربولت ها با طول و ضخامت های مناسب با توجه به نوع کاربری و نوع کف سازی موجود عامل بسیار مهمی میباشد.
معمولا با توجه به اینکه بتن یا المان سازه ای در چه ارتفاعی پایین تر از کف تمام شده قرار دارد، طول مهره ها و انکر بولت ها انتخاب میشود. و با توجه به طول مناسب، نصب قطعات نگهدارنده شیشه شروع میشود.
از جمله مزایا استفاده از نرده شیشه ای روکار و اکسپوز به این نکته میتوان اشاره نمود که پروفیل نگهدارنده در نقش یک محافظ در مقابل ظربه های احتمالی به شیشه عمل میکند.
اگر در مرحله قبل از کف سازی یا اجرای کف نهایی، پیمانکار یا کارفرمای پروژه پیشبینی لازم را کرده باشد و یک سازه فلزی جهت تامین امنیت و استحکام کافی نرده در محل نصب نرده کار کرده باشد معمولا نرده شیشه ای رو کار و پروفیل های نگهدارنده بر روی سازه فولادی کار شده متصل میشود. و پیشنهاد مهندسین و تیم اکسیدال این است که یک پروفیل فلزی با ضخامت مناسب انتخاب شود تا بتوان پروفیل را با روش مناسب به زیر سازی متصل کنیم.
در این حالت جهت نصب پروفیل هایی با عرض 10 سانتی متر، یک ناودونی شماره 10 کار میشود. که دارای ضخامت مناسب میباشد و میتوان پس از مرحله سوراخکاری یک مرحله قلاویز کاری انجام داد تا ازپیچ های دنده ریز جهت اتصال پایه نگه دارنده به سازه فلزی استفاده کرد.
علت انتخاب پروفیل ناودانی برای نصب قطعات نگهدارنده یا اصطلاحا کامپوننت های هندریل شیشه ای، ضخامت بالای ناودانی شماره 10 می باشد. که اتصالی کاملا مناسب جهت انتقال نیروی وارده به سازه فلزی می باشند در حالی که در بسیاری از پروژه ها خطای زیر سازی متداولی اتفاق می افتد و یک پروفیل فلزی با ضخامت کم جهت انتظار کار گذاشته می شود و اتصال کامپوننت ها نیز با پیچ های نوک مته انجام می شود اتصالی کاملا ضعیف و نامطمئن که منجر به لرزش نرده شیشه ای و نارضایتی کارفرما در اتمام کار خواهد شد.
در حالتی که ما زیر سازی فلزی مورد نیاز را نداشته باشیم و فقط سنگ یا سرامیک های کار شده باشد، معمولا دو حالت جهت نصب پروفیل ها یا کامپوننت های حفاظ شیشه ای وجود دارد. حالت اول استفاده از مهره های ساده می باشد که همراه با چسب های دو جزئی در کف کار گذاشته میشود.حالت دوم استفاده از مهره های مکانیکی میباشد که باتوجه به طول و عمق سازه بتنی کف یا المان سازه ای طول مهره ها انتخاب میشود.
به جهت اینکه نرده شیشه ای روکار و قطعات نگه دارنده از اتصال کافی به کف برخوردار باشند، نیاز است پیج هایی که جهت اتصال پروفیل ها و سیسستم های آلومینیومی نرده به کف انتخاب میشود حداقل سایز های 8 و 10 را داشته باشد و ازپیچ های ضعیف تر با نمره های پایین تر نباید استفاده کرد.
1- پروفیل نگهدارنده شیشه.
2- گوه. این قطعه مقطع مثلثی شکل دارد و بر اساس نیرو و ضربه ای که به گوه وارد میشود شیشه تحت فشار قرار میگیرد.
3- اتصالات داخلی (نشیمن) که از جنس تفلون هستند.
4- پیچ ها و رول بولت ها جهت اتصال به سازه اصلی.
5- کاورهای آلومینیومی پروفیل.
6- درپوش های آلومینیومی جهت ابتدا و انتهای کار.
پروفیل های نرده شیشه ای روکار به دو صورت کلی وجود دارند:
1-پروفیل های متشکل از قطعاتی که به صورت منقطع و با فواصل معین نصب میشوند. که اصطلاحا کامپوننت نامیده میشوند.
2-پروفیل هایی که به صورت سرتاسری و یکپارچه نصب میشوند. مانند سیستم نرده شیشه ای اختصاصی شرکت اکسیدال به نام ایزی گلس اسیلم طراحی شرکت QRAILING آلمان
با توجه به نوع پروژه، نوع کاربری و مشخصات خاص هر پروژه تعداد و فواصل قطعات نگهدارنده مشخص میشود. معمولا با توجه به پروفیل های عمده موجود در بازار اعم از سیستم های ایرانی و خارجی در تمامی این محصولات قطعات کامپوننت شیشه گیر نباید نسبت به یکدیگر فاصله بیش از 30 سانتی متری داشته باشند. علت این امر هم تاییدیه ها و اصول نصب کارخانه های تولید کننده این محصول می باشند.
شرکت های BTS ترکیه، آکپای ایران، SARAY و … در مدل های منقطع و سیستم های نگهدارنده کامپوننت ، فاصله حداکثر 30 سانتی متری بین قطعات را تایید کرده و مجاز میدانند.
در کاتالوگ ها و راهنماهای ارائه شده از این شرکت ها نیز به ضخامت و تعداد پیچ های اتصال به کف نیز اشاراتی شده است که حداقل سایز پیچ در حالت نصب رول بولت یا رول پلاک ها سایز M8 به طول 10 سانتی می باشد و پیچ هایی ضعیف تر با نمره ی پایین تر استحکام و ایستایی کافی را تامیین نمی کند و در طول زمان منجر به کاهش ایستایی نرده نصب شده خواهد شد.
قطعات را به صورت تقریبی در محل خود قرار میدهیم و با ابزار هایی مانند تراز های لیزری یا خطی و یا ریسمان قطعات را نسبت به یکدیگر تنظیم میکنیم. سپس با توجه به نوع پروفیل توسط یک نوع مارکر، محل سوراخکاری و اتصالات به کف علامت گذاری میشود. سپس قطعات از محل خود برداشته میشود و مقدمات سوراخکاری و کارگذاری پیچ و مهره ها فراهم میشود.
پس اینکه پروفیل ها و قطعات نگهدارنده به مهره ها یا سازه فلزی که در زیر کف وجود دارد توسط پیچ ها و مهره های کار گذاشته شده نصب شدند، نیاز است که پروفیل ها و قطعات نگهدارنده در حالت افقی و عمودی تراز شوند و در طول نرده شیشه ای به صورت خطی نسبت به همدیگر قرار گیرند و در یک راستا باشند.
با توجه به اینکه برروی دو طرف پروفیل های نرده شیشه ای روکار کاور های سرتاسری وجود دارد، معمولا قبل از نصب شیشه کاور آلومینیومی سمت نمایی بیرونی یا پرتگاه نصب میشود که این کار به اندازه برداری، برشکاری و نصب خیلی دقیق نیاز دارد و باید حتما توسط دستگاه های پروفیل بر آلومینیوم در محل و با توجه به ابعادی که در محل برداشت میشود برشکاری و در سمت بیرونی پروفیل ها در محل خود قرار گیرند. علت این موضوع این است که وقتی شیشه قرار میگیرد و نصب میشود با توجه به ارتفاع شیشه دسترسی به نمای بیرونی پروفیل ها وجود نداره و این دسترسی توسط داربست نما به وجود میاد که کار سخت و خطرناکی است به همین دلیل این مرحله قبل از نصب شیشه انجام میشود و بعد از اتمام این مرحله، مرحله نصب شیشه آغاز میشود.
پس از اتمام نصب پروفیل ها و کاور بیرونی، وقتی قطعات در طول و عرض قطعات توسط روش هایی مانند نصب انواع فیلر تراز شدند مرحله نصب شیشه فرا میرسد. در این مرحله شیشه ها توسط تیم نصب به محل آورده میشود و با توجه به شماره گذاری و موقعیتی که روی پنل شیشه ها قرار گرفته شیشه ها به محل نصب خودشان آورده میشوند.
جهت فیکس نمودن شیشه ها از انواع گوه ها و قطعات نشیمن استفاده میشود. قطعات نشیمن داخل پروفیل نگهدارنده قرار میگیرد و سپس شیشه داخل پروفیل گذاشته میشود. با توجه به خطاهای میلیمتری که در کف وجود دارد گاها نیاز میشود قبل از اینکه شیشه ها توسط گوه ها فیکس شوند و به استحکام کافی برسند. درز بین شیشه ها با توجه به خطاها و شیبی که در کف وجود دارد توسط فیلر هایی تراز و ابعادشان بهینه و متناسب سازی شوند. به همین دلیل قبل از فیکس نمودن شیشه، هر شیشه به صورت جداگانه تراز شود و پس از تراز شدن کامل شیشه ها گوه ها در محل خود قرار گیرند.
سپس تیم نصب اقدام به فیکس نمودن نهایی شیشه ها میکنند. نکته ای که در این مرحله اهمیت داره این است که باید گوه ها تا حد نهایی خودشان فیکس شوند و تحت فشار قرار بگیرند. کیفیت این کار نیازمند ابزار مشخصی جهت کوبیدن گوه ها میباشد. در مدل هایی که این کار توسط اتصالات پیچ و مهره انجام شود باید این کار تا حصول اطمینان از استحکام و ایستایی شیشه ادامه پیدا کند.
دو عملی که قبل از نصب شیشه حتما باید مورد راستی آزمایی تیم نصب قرار گیرد. 1- استحکام کافی قطعات، که در این مرحله با کنترل فشار موجود بر روی پیچ ها و قطعات و بررسی استحکام ظاهری قطعات تیم نصب از این موضوع اطمینان حاصل میکنند. 2- تراز بودن خود پروفیل در هر نقطه ای از طول اجرا شده میباشد.
این دو نکته تاثیر بسیار زیادی در کیفیت اجرا و خطی بودن قطعات و شیشه ها و ایستایی نرده شیشه ای دارد. قبل از اینکه شیشه ها در جای خود نصب شوند باید به این دو مورد اطمینان حاصل شود.
بعد از نصب شیشه ها و تراز کلی، نیاز است که شیشه ها نسبت به هم کنترل شوند. تراز افقی و عمودی شیشه ها نسبت به همدیگر و کل خط و همچنین فیکس شدن گوه ها و استحکام شیشه ها توسط اکیپ نصب کنترل میشود. اگر تمامی این موارد به درستی انجام گرفته باشد نیاز هست که تیم نصب کاور های سمت داخل پروفیل ها را نیز اندازه برداری کند و در محل برش و نصب کنند. در لبه بالایی کاورها شیار هایی وجود داره که محل قرار گیری نوار های درزگیر میباشد. این نوار ها فاصله بین شیشه و پروفیل که حدود 2-3 میلیمتر میباشد را پرمیکند و مانع ورود آب و گرد و خاک به داخل پروفیل میشود.
در مرحله آخر پروفیل دست انداز یا هندریل روی شیشه، اندازه برداری میشود و با توجه به ابعاد موجود، برشکاری و نصب میشود. این پروفیل ها و هندریل ها مدل و ابعاد متنوعی دارند، و سیستم های مختلفی مانند لاستیک های فشاری، نوار های دو طرفه، چسب های سلیکونی جهت نصب آن ها وجود دارد. همچنین اتصالاتی نیز وجود دارند که هندریل های رو شیشه را به دیواره کناری متصل میکند و باعث میشود لرزش حداقلی نرده تقریبا به صفر برسد. این نوع براکت ها قبل از قرارگیری پروفیل بر روی شیشه به دیواره های کناری متصل میشوند. معمولا توسط پیچ های رول پلاک و با توجه به جزئیات خاصی که در هر پروژه های مختلف، متفاوت باشد به دیواره متصل میشود. سپس هندریل برروی نرده شیشه ای قرار میگیرد. در این مرحله نصب نرده شیشه ای اکسپوز به اتمام میرسد.
سلام عرض ادب و احترام
جسارتا شما بحث آموزش تو زمینه شیشه هندریل نمای شیشه ای و کلیه محصولات رو دارید؟
سلام خیر